Ebbagabriella

Solrosbröd
 
Så för ett par dagar sedan tänkte jag att jag skulle göra något ur receptboken jag fick i födelsedagspresent. Den heter Hembakat med Manuela, och Manuela är kvinnan bakom Passionforbaking som jag har följt jättelänge. Hon är helt fantastisk! Men i alla fall, det blev bröd för en gångs skull, och receptet heter solrosbröd. Det blev jättegott, och så otroligt luftigt! Detta rekommenderas verkligen, det var helt gudomligt strax efter det kommit ur ugnen. Men här kommer receptet:
 
Ingredienser:
 
50 g färsk jäst
5 dl ljummen mellanmjölk
3 dl lätt crème fraiche
1 dl solroskärnor
1 tsk salt
5 dl vetemjöl special med fullkorn
      Vanligt fullkornsmjöl funkar lika bra
8 dl vetemjöl special
 
Sätt ugnen på 200 grader. Värm mjölken tills den är fingervarm, alltså ungefär 37 grader. Smula jästen i antingen en degbunke eller en bakmaskin, häll över en del av mjölken och rör tills jästen har löst sig. Häll sedan i resten av mjölken och tillsätt därefter crème fraiche, solroskärnor, salt och nästan allt mjöl. Rör om ordentligt. Tänk bunken med plast eller kökshandduk och låt jäsa på ett varmt ställe i ca 40 minuter.
 
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar som du knådar och formar till brödlimpor. Lägg i brödlimporna i två väl smorda brödformar á 1,5 liter. Låt jäsa på likadant sätt som förra gången i 30 minuter. I mitt fall var degen för lös för detta stadium, för degen var absolut inte fast nog att forma den till en limpa. Jag vet inte om jag gjorde något fel, men det gick ju lika bra ändå! 
 
Grädda längst ner i ugnen i ca 30 minuter, Låt svalna på galler. Brödet går bra att frysa in. 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress