Näslingen

Här kommer ett gäng bilder jag tog för ca en vecka sedan då vi var i Stockholms skärdgård, på Nässlingen, tillsammans med några vänner för att bo över en natt och äta på restaurangen där min vän jobbar. Det var väldigt länge sedan jag tog bilder för nöjes skull, alltså mer konstnärliga bilder, och det var faktiskt riktigt kul! Här kommer rätt många:
 
  
  
  
  
 
  
  
  
  
  
  
  

Karlsbaderbullar med choklad och blåbärssylt

  
 
 
Igår var mina föräldrar och plockade svamp, och förutom kantareller kom de även hem med blåbär och smultron. Mamma föreslog att jag skulle baka något med det, så jag gjorde bullar med blåbär och mörk chokladfyllning. De blev väldigt goda, och var inte heller lika söta som vanliga bullar då degen bara innehåller 3 msk socker. De jäste otroligt fint och blev riktigt stora, jag fick 24 stycken trots att det enligt receptet skulle bli 16. Sammanlagt tog det lite mer än 2 timmar att göra allt. Tänkte att jag skulle dela med mig av även detta recept, som kommer från boken Kanelbullar och annat nybakat av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren, där bullarna har namnet jag skrivit i rubriken. Här kommer receptet:
 
Ingrediener:
Till ca 16 bullar.
225 grader, ca 8 minuter
 
40 g jäst
125 g margarin eller smör
2 dl gräddmjölk (hälften vispgrädde och hälften mjölk)
3 msk strösocker
3 äggulor
7-8 dl vetemjöl
 
Fyllning:
75 g rumstempererat margarin eller smör
ca 1 ½ dl blåbärssylt (alt byt ut mot 2 dl blåbär och 2 msk socker som blandas ihop i en kastrull)
75 g gront riven mörk choklad
 
Garniering:
smält margarin eller smör
strösocker
 
Smula jästen i en bunke. Smält margarin/smör i en kastrull, häll över gräddmjölken och låt svalna till 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Sedan häller du över resten av degvätskan och tillsätter socker, äggulor och det meta av vetemjölet. Arbeta ihop det till en kladdfri deg och låt jäsa i 30 minuter. 
 
Kavla ut degen till en tunn rektangulär platta, ca 30x40 cm på mjölat bakbord, och bred på margarin/smör. Bred därefter ut ett tunt lager blåbärssylt, antingen köpt eller en kompott gjord genom att värma blåbär och socker i en kastrull, röra till syltliknande konsistens och därefter låta svalna. Häll till sist över chokladen och rulla ihop till en rulle. Skär rullen i 16 jämnstora bitar som du lägger i bullformar på en plåt. Låt jäsa i yterligare 30 minuter. Grädda i 225 grader i ca 8 minuter. Pensla bullarna med matfett och doppa dem i strösocker innan de serveras. 
 
 
 

Två favoriter

I och med att jag i förrgår uppdaterade en gammal kategori tänkte jag idag damma av ytterligare en, nämligen musik - och tipsa om några av mina nuvarande favoritlåtar. Jag har alltid hur många favoriter på samma gång som helst, men två av de största just nu är dessa!
 
  
 
Åh, och sen, eftersom det ju hör till i musik så kan jag passa på att tillägga att jag idag bokade biljetter till Bring me the Horizon på Hovet den 25 november! Jag är så lycklig och taggad, äntligen! Jag hade gett upp på att få se dem på en riktig konsert (och inte bara festival) innan de släpper nästa skiva, men nej så fel jag hade! Åh kan knappt beskriva hur glad jag är! 

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu