La Cridà

Jag hade en väldigt rolig dag igår. Först så städade vi lokalen ett gäng tjejer, för grejen är att det kommer aldrig att ske annars. Vi har bestämda veckor där folk ska städa men det blir bara skitigare och skitigare och till slut så fick Yaiza nog och bad mig gå ner med lite städgrejer eftersom det är precis nedanför där vi bor. Sen efter lunch och en kort siesta så gick vi ut ett gäng personer (av de vänner som jag har gemensamt med Jorge) och bara blev fler och fler (sådär som det brukar ske här) tills vi var mellan 15-20 pers, och satte oss och väntade i början av parken som förut var en flod på att den såkallade Falla (förklaring i förra inlägget) skulle komma. När den kom bestod den av hur mycket folk som helst. Den falla som (de flesta) av mina vänner tillhör heter Eliana, och är den största i Mislata. De hade alla likadana jackor eller fleecetröjor i samma blåa nyans, med logga och namn på, och de hade med sig kundvagnar med dricka och mellanmål för barnen, och det fanns en orkester, och las falleras (återigen, förklaring i förra inlägget) var där iklädda sina klänningar, och alla var på otroligt gott humör, sjöng, skrattade, dansade och drack. Just det där med drickan visar på en rätt stor kulturskillnad. Föräldrarna hade köpt alkohol, starksprit, och gav utan den minsta tvekan eller skam till sina minderåriga barn, vilket så vitt jag vet aldrig skulle ske i Sverige, absolut inte i den utsträckningen. Sen gick vi i alla fall i ett stor led genom hela den här långa parken, vilket nog var 3-4 km tills vi kom till las Torres de Serranos, där la cridá hålls.
 
Själva namnet är valenciano och betyder ungefär lockrop om jag minns rätt, och syftar på att hela Valencia kallas för att inviga eller starta las Fallas. Det var verkligen hur mycket folk som helst eftersom alla fallas går dit, och det är en så stor grej. Det började med massa musik, och klockan 20 började ett ljusspektakel, och sedan höll la fallera mayor  och la fallera mayor infantil de Valencia tal, och även en man som har som jobb att vara ansiktet utåt för las Fallas. Det är hans första år eftersom det fram tills nu varit en kvinna vid namn Rita som gjort det då det gått i hennes familj, men hon skämde ut sig totalt förra året genom att vara full på la cridá och prata massa en nonsensblandning av valenciano och spanska som inte hade någon betydelse. Den stackars fallera mayor de Valencia som stod brevid var helt förstörd och grät, eftersom det är en så viktigt grej för henne, och för alla. Det var helt enkelt en katastrof. HÄR kan ni se videon, även om de flesta troligtvis inte kommer att förstå. 
 
Efter talet var det dags för den valencianska nationalsången och sen en fyrverkerishow, och sen gick vi tillbaka hem vid parken tillsammans med tusentals andra människor. Därefter gick alla de som tillhör fallan (Eliana) tillbaka till fallan (alltså deras lokal) för att äta buñuelos med choklad (vilket är churros i en annan form) men eftersom jag inte tillhörde (och inte min värdfamilj heller, som hade stannat hemma) så gick jag hem och åt middag, var hemma strax efter 22. Var helt slut, men det var nog inte så konstigt med tanke på allt ljud, allt jag gick och alla människor. Här kommer lite bilder!
 
En liten del av fallan Eliana.
  
Mina vänner, som är lite för många för att skriva ner alla namn på...
 
Med Zulema och Marta
 
Från ljusspektaklet
 
  
  
  

Las Fallas

Igår var det dags för la cridà, eventet som inviger fiestan/festligheten/högtiden las Fallas. Själva högtiden är egentligen 15-19 mars, men eventen börjar alltså redan den sista söndagen i februari. Redan nu hör man så kallade petardos, smällare, och min värdfamilj tror att jag inte kommer att klara av allt oljud, mängden folk (det ska tydligen vara helt galet) och allt festande, och säger hela tiden vas a flipar, det vill säga att jag kommer att flippa ur. Men jag ser fram emot det!
 
Grejen med fallas är att det är en så himla stor grej här i Valencia. Det är det största som finns för flertalet av invånarna och det finns så många delar och namn jag måste använda mig att för att förklare allt jag kommer att skriva om den närmaste månaden. Länkar till wikipediasidan HÄR , och HÄR är en annan sida, men den svenska wikipedian saknar jättemycket info och även den engelska, så drar en liten snabb genomgång här nedanför. Obs att det finns otroligt mycket mer än detta, men det är det som jag tror jag kommer nämna oftast. Annars drar jag en ny snabb förklaring senare! Hoppas också att jag har fått ner alla namn och all fakta rätt, det är lite svårt när jag bara fått det förklarat för mig muntligt och inte nedskrivet. Men:

Las fallas, eller casal faller: alltså inte själva fiestan/festigligheten/högtiden utan ungefär en grannförsamling fast mycket större, som finns till för att ena grannarna, hålla i event och middagar och samla in pengar för fallas. Enligt engelskspråkiga wikipedia kallas det för las casal faller, men här säger de bar ex mi falla, alltså min "falla". Dessa har mycket fler uppgifter, men jag skriver inte allt och mer kommer senare. Det finns hur många som helst i Valencia och byarna runt omkring, bara i Mislata finns flertalet.

Las falleras: I varje falla väljer man ut en fallera mayor och en fallera mayor infantil, vilket är en kvinna och ett barn (tjej) som får representera fallan i alla event under säsongen, och framför allt under las fallas. De är dessa som bär de otroligt vackra klänningarna, och det är en väldigt ärofylld uppgift. Det är alltid väldigt känslosamt och det fälls många tårar i samband med att de väljs ut. Vet inte om någon minns, men skrev för några månader sedan om att jag var med Arancha och våra grannar vars kusin är fallera infantil, för att se när de presenterades. De beskrivs som drottningarna av las Fallas, och framför allt la fallera mayor de Valencia är med och inviger allt osv. Det är hon som syns mest, och hon blir en riktigt kändis med sitt porträtt runt om i hela staden.

Las fallas: Igen, samma namn. Denna gång är det en staty av exempelvis papier mache som hela fallan arbetar med under hela årets gång. Den blir alltid jättestor, och i själva fallan (statyn) ingår även små fyrverkerier och liknande. Man går en parad med dem och annars står de utanför själva la casal faller. I slutet av Las Fallas så sker ett event kallat la cremà, vilket helt enkelt går ut på att man bränner dessa.

La mascletà: Det finns egentligen ingenting att jämföra detta med, men det är ett event som sker varje dag från och med la cridà. Det är en fyrverkerishow som sker mitt på dagen och mer består av fyrverkerier på marken, eld- och kemiska konster. Det är en otroligt stor grej för valencianerna (vet inte riktigt hur jag ska benämna dem haha, men alltså alla invånare) och jättemånga från skolan går när de är lediga mellan 13-15, då det börjar med att la fallera mayor de Valencia ropar ut från stadshuset att "Nu börjar det!" klockan 14. Eftersom det är en så stor grej så är det jättevanligt att man skolkar för att uppleva det. Jag ska dit imorgon så då kan jag skriva mer!

Länkar här nedanför två videos, en från la Cridà och en från la Mascletà. Tyvärr är i alla fall den ena rätt lång och de pratar på spanska och valenciano, men man ser i alla fall det viktigaste. Hoppas ni blev lite klokare i alla fall! Nu ska jag sätta mig och skriva ett inlägg om hur la Cridà var för mig, och sen sova. Jag är så fruktansvärt trött! 

Spola fram till ca 3 minuter för att se ljusspektaklet. Sedan kommer tal (på valenciano, som jag bara förstår pga det liknar spanskan) och i slutet fyrverkerier och den valencianska nationalsången.
  
Här är dagens Mascletà, vilket, om jag inte bara hört skvaller, ska vara den största genom tiderna. Jag har inte sett video själv utan vill spara mig tills imorgon, så har inte gjort så mycket källkritik i detta fall. I början hör ni hur la fallera mayor de Valencia ropar ut att det börjar. 

Konsert

Igår var det dags för konsert. Jag var så sjukt nervös innan, jag visste att jag inte kunde allt perfekt och var så rädd att jag skulle förstöra allt totalt. Jag fick låna världens finaste klänning, på riktigt min drömklänning, av Rosa så åtminstonde kände jag min snygg. Dessutom så kom mina värdföräldrar och min värdmammas mamma, Juliana, Mar och Aleksandra. Är jätteglad att de ville komma och titta på mig! Det gick helt okej, vi behövde inte stoppa mitt i men jag gjorde en del grova fel. Lite tråkigt var att jag spelade på en synt, det fanns liksom inte ens ett piano. Men jag känner mig lyckligt lottad som fick den här chansen! 

Efterråt så åkte vi hem och hämtade Victor, Marc, Arancha och Jorge och så åkte vi till woken i Bon Aire. En wok är typ som en kinarestaurang hemma men denna hade så sjuuuuukt mycket mat. Det var säkert över hundra olika rätter och med ett fantastiskt efterrättsbord. Vi var där för att fira min värdmammas födelsedag, hon fyllde år förra helgen och här brukar man fira genom att bjuda familj och/eller vänner på middag eller liknande. Efteråt när vi skulle åka hem var klockan rätt sent, över halv tolv eftersom konserten dragit ut på tiden, och plötsligt ser vi hur en del bilar stannar vid en rondell. Det visar sig att någon lastbil tappar massa lådor med hamburgerbröd, så vi sprang skrattande och kanske inte jättesmart ut och plockade på oss sex påsar, dvs nästan 200 bröd... Det var extremt kul men nu är frysen och skafferiet fyllda och vi har gett bort till grannar och släktingar. När vi kom hem var jag så sjuukt trött att jag höll på att somna i soffan. Jag hade haft en toppendag på alla möjliga sätt och var (är fortfarande) så lättad att jag nu varken har stress för prov eller konsert.  

Idag har jag varit och städat i vår lokal och ska snart med några vänner och deras så kallad Falla (är ungefär som en grannförening, fast mer som en familj eller nära vänner, och som är kopplad på massa olika sätt till högtiden las fallas, och det finns hur många som helst i hela Valencia) till eventet la Cridà som markerar starten på las Fallas. Det ska bli väldigt kul, äntligen får jag veta vad det som alla pratar så mycket om är! Ska strax göra mig i ordning för vi ska gå dit klockan fem.

Här kommer lite bilder från igår!

Jag, Aleksandra, Mar och Juliana.

Blommorna vi allihopa som medverkade fick. En av tjejerna som delade ut dem måste ha blivit förtjust i mig på något vis för hon ville kramas och prata hela tiden, helt utan anledning egentligen haha. Supersöt var hon!

Hoppas på att ha någon bra bild på klänningen på kameran, men tyvärr fanns det inte en enda som visste hur man använde en kamera så förväntar mig inte det haha.

Från woken

Bröden haha...

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu