Ebbagabriella

Födelsedagstårta
  
  
  
  
 
Här kommer receptet på min födelsedagstårta! Den var relativt enkel att göra och kombinationen blåbär och vit choklad är verkligen ett vinnande koncept. Den består av sockerkaksbotten med två lager blåbärsmousse, har blåbär och blåbärsgele på toppen och är täckt med vit chokladmousse. Blåbärsmoussen blev inte så söt heller, vilket är bra då vit choklad är så sött. Den här vita chokladmoussen var så fruktansvärt god, vill gärna göra om den i glas med hallon till eller något nästa gång. Receptet på sockerkaksbotten kommer från Annas Kokbok och mousserna kommer från den här hemsidan. Men i alla fall:
 
Sockerkaksbotten:
 
3 ägg
3 dl socker
1 dl hett vatten
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa eller mjöla en rund ugnsform som rymmer 2 liter. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt därefter vattnet mot slutet av vispningen. Blanda mjöl och bakpulver och vänd försöktigt ner det i smeten. Häll den därefter i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt svalna. 
Skär den stora kakan i tre smalare tårtbottnar, det är enklast med en riktigt lång kniv. Lägg i en platspåse eller liknande under tiden du gör moussen så att de inte blir torra. 
 
Blåbärsmousse:
 
6 gelatinblad
400 g blåbär
1 rågad dl strösocker
4,5 dl vispgrädde
 
Börja med att blötlägga gelatinet. Tina bären om det behövs, och koka därefter upp dem tillsammans med sockret i en kastrull. Ta bort den från platten, rör i gelatinet och låt sedan svalna helt. När den har svalnat, vispa grädden och rör ner den nu kalla blåbärspurén. Fyll tårtan med två lager blåbärsmousse. Ställ in tårtan i kylen när du är klar, den behöver stå där minst 1-2 timmar men ju längre desto bättre.
 
Tips! I mitt fall så var tårtringen för låg vilket gjorde att tårtan stack upp. Det måste vara kant hela vägen upp då det ska på en gele som är helt rinnande i slutet. Så jag tog aluminiumfolie, vek den dubbel och täckte tårtringen med den innan jag lade i bottnarna och moussen, så att aluminiumfoliet stack upp och gjorde kanten högre. Funkar utärkt och lär behövas till denna tårta om det inte finns högre tårtringar.
 
Vit chokladmousse:
 
4 dl vispgrädde
2 ägg
300 g vit choklad
2 dl créme fraîche
2 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
 
Lägg gelatinbladen i blöt. Smält chokladen försiktigt över vattenbad. Lägg under tiden hälften av créme fraichen (dvs 1 dl) i en gryta på låg värme, och smält de uppblötta gelatinbladen tillsammans med den. Rör ordentligt så att gelatinet smälter helt. Vispa upp äggen med en gaffel och häll därefter mycket försiktigt i den smälta vita chokladen under kraftig omrörning. Var försiktig så att äggen inte koagulerar! Rör ner både den kalla och varma créme fraîchen och vaniljsockret. Vispa grädden och vänd ner i chokladblandningen. Ställ in i kylen i 1-2 timmar eller tills det är dags att dekorera tårtan.
 
Blåbärsgelé:
 
2 dl (en förpackning) blåbär och lime lättdryck
4 gelatinblad
 
Superenkelt, snabbt, snyggt och gott! Lägg gelatinbladen i blöt och koka upp lättdrycken. Lägg därefter i gelatinbladen och rör tills de har smält. Låt kallna tillräckligt mycket för att hälla på tårtan, men inte så pass att det stelnar.
 
Dekoration:
 
Färska blåbär
 
Här kan man ju göra som man vill, men så här gjorde jag:
 
Täck tårtan med ett tunt och jämnt lager vit chokladmousse på toppen utan att ta bort tårtringen. Det ska vara tätt vid kanterna så att inte gelén rinner ut. Lägg färska blåbär på toppen, till ungefär 1-2 cm från kanten. Häll över gelén och ställ in i kylen. Det behövs knappt en halvtimme för att det ska stelna helt.
Ta sedan ut tårtan och vitchokladmoussen. Ta ut tårtan ur formen och täck den med vit chokladmousse. Den här satsen räckte inte i mitt fall till att spritsa tårtan helt, så jag täckte kanterna med ett jämnt lager och spritsade de 1-2 cm utan blåbär på toppen. Det blir nog bra med mer mousse också, kanske 1 ½ av den här satsen. Den kan stå länge i kylen, så görs med fördel några timmar före den ska ätas. Klart!
 
 
ɑ n n i k ɑ

Mumsigt :D

Svar: Ja, det var det verkligen :D
Ebba Lindholm

Sanna Eriksson

Mums!! :D

Svar: Ja, den blev verkligen god! :)
Ebba Lindholm

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress